🎓 11. Sınıf
📚 11. Sınıf Edebiyat
💡 11. Sınıf Edebiyat: Noktalama işaretleri Çözümlü Sorular
11. Sınıf Edebiyat: Noktalama işaretleri Çözümlü Sorular
Soru 1:
📌 Günlük Hayat Örneği: Bir otobüs terminalinde veya havalimanında kalkış saatlerini göster bilgi panolarında zamanı belirtmek için hangi noktalama işareti kullanılır? Açıklayınız.
Çözüm:
- ✅ Doğru Cevap: İki nokta (\(:\)) veya nokta (\(.\)) işareti kullanılır.
- 💡 Açıklama: Günlük hayatta saat ve dakika göstergelerini birbirinden ayırmak için iki nokta işareti yaygın olarak tercih edilir (Örn: Kalkış Saati \(14:30\)). Saatler konusunda MEB kurallarına göre saat ve dakikaların arasında iki nokta kullanılır.
Soru 2:
📌 Günlük Hayat Örneği: Bir süpermarketten alışveriş yaptınız ve elinize verilen fişte ürünlerin fiyatları alt alta listelenmiştir. Bu tür listelerde veya fatura dökümlerinde kalemleri ayırmak için hangi noktalama işaretleri devreye girer?
Çözüm:
- ✅ Doğru Cevap: Virgül (\(,\)) ve nokta (\(.\)) işareti kullanılır.
- 💡 Açıklama: Alışveriş fişlerinde veya günlük hayatımızdaki listelerde eş görevli kelimeleri ayırmak için virgül kullanılır. Tutar kısımlarında kuruşları ayırmak için ise nokta tercih edilir (Örn: \(12.50\) TL).
Soru 3:
📌 Aşağıdaki cümlenin sonuna hangi noktalama işareti getirilmelidir?
"Yarın sabah erken saatlerde yola çıkacağız"
"Yarın sabah erken saatlerde yola çıkacağız
Çözüm:
- ✅ Doğru Cevap: Nokta (\(.\)) getirilmelidir.
- 💡 Açıklama: Cümle tamamlanmış, yargı bildirmiştir ve bir istek ya da soru anlamı taşımamaktadır. Bu nedenle cümlenin sonuna nokta konulması gerekir.
Soru 4:
📌 Klasik Soru: "Eyvah, sınavda 11. sınıf edebiyat sorularını kaçırdım!" cümlesindeki noktalama işaretlerinin işlevlerini sırasıyla açıklayınız.
Çözüm:
- ✅ Virgülün Görevi: "Eyvah" kelimesinden sonra kullanılarak seslenme ve duygu bildiren ifadelerden sonra gelen öğeleri ayırmıştır.
- ✅ Ünlem İşaretinin Görevi: Cümlenin sonunda yer alarak şaşma, korku veya üzüntü gibi güçlü duyguları belirtmiştir.
- 💡 Not: Ünlem işareti ister cümlenin ortasında ister sonunda olsun duygunun vurgulandığı yere konulabilir.
Soru 5:
📌 Klasik Soru: "Sanatçı, eserinde şu konulara değinmiş: insan, doğa, yalnızlık." cümledeki iki noktanın kullanımı hakkında bilgi veriniz.
Çözüm:
- ✅ Doğru Cevap: Kendisinden sonra örnek verilecek metinlerin veya cümlelerin sonuna konulmuştur.
- 💡 Açıklama: Cümlede "şu konulara değinmiş" denilerek açıklama yapılacağı belirtilmiş ve ardından örnekler sıralanmıştır. Örnekler sınırlı sayıda olduğu için sonuna nokta (\(.\)) konulmuştur.
Soru 6:
📌 Yeni Nesil Soru: Bir sosyal medya platformunda gönderi paylaşan bir öğrenci, tırnak işareti ve kesme işaretini yanlış kullanmıştır.
"Öğretmenimiz 'Yakup Kadri'nin Yaban Romanını mutlaka okuyun' dedi."
Bu cümledeki hata hangi noktalama işaretinin yanlış kullanımından kaynaklanmaktadır?
"Öğretmenimiz 'Yakup Kadri'nin Yaban Romanını mutlaka okuyun' dedi."
Bu cümledeki hata hangi noktalama işaretinin yanlış kullanımından kaynaklanmaktadır?
Çözüm:
- ✅ Doğru Cevap: Tırnak işareti ve eğik çizgi/kesme işareti kuralına dikkat edilmelidir.
- 💡 Açıklama: Eser adları zaten tırnak içinde verilebildiği gibi, tırnak içine alınan özel adlara gelen ekler tırnaktan sonra kesme işaretiyle ayrılmaz kuralı vardır. Ancak bu örnekte "Yaban" romanı tırnak içinde yazıldığı için ayrıca kesme işaretiyle ayrılmasına gerek yoktur ya da eser adı italik yazılarak tırnaksız kullanılabilir. MEB kurallarına göre tırnak içindeki özel adlara ek geldiğinde kesme işareti konulmaz.
Soru 7:
📌 Günlük Hayat Örneği: Resmi bir kurumda dilekçe yazarken tarih atarken gün, ay ve yıl arasına hangi noktalama işareti konulur? Örnek veriniz.
Çözüm:
- ✅ Doğru Cevap: Eğik çizgi (\(/\)) veya nokta (\(.\)) işareti kullanılır.
- 💡 Açıklama: Günlük hayatta resmi yazışmalarda ve dilekçelerde tarihler yazılırken \(12/05/2024\) veya \(12.05.2024\) şeklinde yazım tercih edilir.
Soru 8:
📌 Yeni Nesil Soru: Bir YKS/Türk Dili ve Edebiyatı deneme sınavında şu soru sorulmuştur:
"Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yay ayraç (\(\, \)) diğerlerinden farklı bir amaçla kullanılmıştır?"
11. sınıf düzeyinde yay ayraç hangi temel amaçlar için kullanılır? Açıklayınız.
"Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yay ayraç (\(\, \)) diğerlerinden farklı bir amaçla kullanılmıştır?"
11. sınıf düzeyinde yay ayraç hangi temel amaçlar için kullanılır? Açıklayınız.
Çözüm:
- ✅ Temel Amaç 1: Cümlenin kuruluşunda ek olarak verilen açıklamaları belirtmek için kullanılır (Örn: Anadolu şehirlerini (özellikle iç kesimleri) çok severdi).
- ✅ Temel Amaç 2: Tiyatro eserlerinde ve senaryolarda hareketleri, durumları açıklamak için kullanılır (Örn: İhtiyar (yavaşça ayağa kalkarak) kapıya yöneldi).
- ✅ Temel Amaç 3: Alıntı yapılan kaynakları göstermek için kullanılır.
Daha Fazla Soru ve İçerik İçin QR Kodu Okutun
https://www.cepokul.com/sinav/11-sinif-edebiyat-noktalama-isaretleri/sorular